Malaysia: Calon Pilihanraya ke 14 mesti meletakkan hak asasi manusia sebagai keutamaan dalam kempen mereka

KENYATAAN AKHBAR

24 APRIL 2018

  • Undang-undang yang digunakan untuk tindakan keras terhadap kebebasan bersuara dan berhimpun mesti dimansuhkan atau dipinda.
  • Malaysia mesti komited untuk menghapuskan hukuman mati dan kematian dalam tahanan.
  • Hak pelarian dan pencari suaka, orang asli dan LGBTI mesti ditegakkan dan dilindungi.

Keadaan hak asasi manusia di Malaysia, khususnya, sekatan terhadap hak untuk kebebasan bersuara adalah beberapa kebimbangan utama yang timbul di Malaysia: 8-perkara Agenda Hak Asasi Manusia untuk Calon Pilihan Raya ke 14 yang diterbitkan hari ini oleh Amnesti Antarabangsa.

Dokumen yang disasarkan kepada calon-calon kerusi Parlimen Malaysia dalam pilihan raya akan datang, menggariskan lapan kebimbangan tentang hak asasi manusia untuk diambil tindakan: menghormati dan melindungi kebebasan bersuara; memastikan kebebasan berpersatuan dan berhimpun; menghormati kebebasan bergerak; menghapuskan hukuman mati; mencegah kematian dalam tahanan, penyeksaan dan perlakuan buruk lain, melindungi pencari suaka dan pelarian; menghormati dan melindungi hak orang LGBTI; dan mengiktiraf hak orang pribumi.

KEBEBASAN BERSUARA

“Pada tahun lalu, kita terus melihat undang-undang yang membatasi kebebasan bersuara dan perhimpunan aman terus digunakan untuk mengganggu, menahan dan menghukum pengkritik. Dengan Akta Anti Berita Palsu kini yang berkuat kuasa, kita dapat melihat tindakan lebih keras dan lebih berat terhadap perbezaan pendapat dengan hukuman dan denda yang teruk. Undang-undang baru ini, selain menghalang kebebasan bersuara termasuk Akta Hasutan, Akta Komunikasi dan Multimedia, dan Akta Pencetakan dan Penerbitan Percetakan mesti dimansuhkan atau dipinda untuk memastikan ia selaras dengan undang-undang, piawaian dan konvensyen hak asasi manusia antarabangsa , “Kata Gwen Lee, Pengarah Eksekutif Interim, Amnesti Antarabangsa Malaysia.

“Calon yang terpilih juga harus menggunakan peluang ini untuk memanggil Parlimen untuk mengkaji semula atau meminda Akta Perhimpunan Aman, Kanun Keseksaan, dan undang-undang berlebihan lain untuk membenarkan bantahan aman tanpa sekatan sewenang-wenangnya dan memudahkan hak untuk berhimpun secara aman kepada semua orang di Malaysia, tanpa diskriminasi, “kata Gwen Lee.

Dalam satu lagi cadangan, Amnesti Antarabangsa memanggil untuk menghentikan sekatan perjalanan yang dikenakan sewenang-wenangnya terhadap pembela hak asasi manusia dan penentang secara aman. Pada Julai 2017, Mahkamah Rayuan memutuskan kerajaan mempunyai budi bicara mutlak untuk menghalang mana-mana warganegara dari luar negara tanpa perlu memberi alasan.

Keputusan ini memudahkan pelanggaran hak untuk kebebasan bergerak dan kerja-kerja pembela hak asasi manusia, termasuk kartunis Zunar, yang mencabar larangan menghalangnya meninggalkan negara itu ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada November 2017. Banyak calon politik dan hak asasi manusia pembela tetap diharamkan daripada bergerak bebas di dalam negara dan aktivis antarabangsa telah dicegah untuk memasuki Malaysia.

MENAMATKAN HUKUMAN MATI DAN KEMATIAN DALAM TAHANAN

Agenda ini turut menyenaraikan cadangan mengenai dua kempen utama Amnesti Antarabangsa di Malaysia – memansuhkan hukuman mati dan mencegah kematian dalam tahanan, penyeksaan dan lain-lain perlakuan buruk.

“Walaupun kami mengalu-alukan pindaan kerajaan baru-baru ini kepada Akta Dadah Berbahaya 1952, tidak sedikit untuk membawa undang-undang penalti mati Malaysia selaras dengan undang-undang dan piawaian antarabangsa kerana ia masih membenarkan hukuman mati mandatori dikenakan dalam banyak keadaan lain dan menyediakan hukuman penjara seumur hidup dan hukuman berat yang diwajibkan 15 sebatan sebagai satu-satunya alternatif hukuman yang boleh didapati, “kata Gwen Lee

Amnesti Antarabangsa memanggil calon yang dipilih untuk membawa usul untuk segera mewujudkan moratorium terhadap semua hukuman mati, dengan tujuan untuk menghapuskan hukuman mati bagi semua jenayah; menghapuskan hukuman mati mandatori untuk apa-apa jenayah yang tidak memenuhi kriteria “jenayah yang paling serius” di bawah undang-undang dan piawaian antarabangsa dan meningkatkan ketelusan dengan membuat maklumat mengenai pelaksanaannya secara terbuka dan memastikan prosedur yang ditetapkan untuk pemberitahuan mengenai hukuman mati yang dijadualkan.

Organisasi juga menyeru calon-calon pilihan raya untuk memastikan penyiasatan segera dan berkesan oleh badan-badan bebas dan tidak bertanggungjawab ke dalam semua aduan dan laporan penyeksaan dan perlakuan buruk lain oleh polis dan mana-mana pegawai lain; dan memastikan bahawa orang-orang yang terhadapnya boleh dipercayai, bukti yang boleh didapati didakwa dalam prosiding yang memenuhi standard keadilan antarabangsa. Ini termasuk mencadangkan untuk menubuhkan badan pengawasan polis bebas untuk mengawasi aduan mengenai salah laku polis dan kod amalan yang berkaitan dengan penangkapan dan penahanan orang; dan mengesahkan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Terhadap Penyiksaan dan Lain-lain Rawatan atau Hukuman Kejam, Tidak Manusiawi atau menjatuhkan maruah.

MELINDUNGI INDIVIDU YANG MENCARI PERLINDUNGAN, ADALAH ORANG ASLI DAN PELBAGAI

Amnesti Antarabangsa memanggil calon pilihan untuk memberi tumpuan kepada melindungi pencari suaka dan pelarian. Malaysia terus melanggar larangan antarabangsa terhadap peraturan penghantaran semula dengan memaksa pelarian dan pencari suaka ke negara-negara di mana mereka menghadapi isu pelanggaran hak asasi manusia yang serius.

“Malaysia mempunyai sejarah yang panjang dengan menahan pelarian seperti Myanmar dan Bangladesh di pusat tahanan dengan keadaan teruk yang mengerikan serta tidak menyediakan mereka hak asas seperti pendidikan dan pekerjaan.”

“Sebagai tambahan, individu-individu ini telah ditangkap dan ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (SOSMA) dan kemudiannya diekstradisi, ke negara-negara di mana mereka menghadapi risiko penyeksaan dan perlakuan tidak berperikemanusiaan dan menjatuhkan mereka. Adalah penting bagi bakal calon untuk memberi penekanan untuk menamatkan amalan sedemikian; dan menghormati prinsip undang-undang antarabangsa dengan menghalangkan penghantaran pulang para pencari suaka.

Diskriminasi terhadap orang LGBTI di Malaysia berterusan di kedua-dua undang-undang dan dalam amalan.

“Demonstrasi orang LGBTI masih berterusan, walaupun delegasi Malaysia menyatakan kepada Jawatankuasa PBB Mengenai Penghapusan Diskriminasi Terhadap Wanita bahawa LGBTI di Malaysia diberikan layanan yang sama rata. Kami menyeru calon-calon pilihan raya untuk menyokong pemansuhan undang-undang yang menjejaskan hak seksual mengikut jantina dan mereka yang menjenayahkan identiti jantina tertentu termasuk undang-undang terhadap pemakaian berlainan jantina. Kerajaan juga harus menghentikan pengedaran maklumat yang mendiskriminasi mereka atau meletakkan stereotaip jantina berbahaya, “kata Gwen Lee.

Konfrontasi antara kerajaan dan masyarakat orang asal telah meningkat.

“Empat tahun yang lalu, kerajaan menyedari keperluan untuk memperbaharui dasarnya terhadap Orang Asal dengan menggunakan 17 daripada 18 cadangan Pasukan Petugas. Bagaimanapun, sedikit, jika ada cadangan-cadangan ini telah dilaksanakan.

“Oleh itu kami menyeru pengiktirafan, penghormatan, perlindungan dan pemenuhan hak asasi manusia pribumi, termasuk hak atas tanah, serta hak mereka untuk persekitaran yang sihat dan hak mereka untuk memperjuangkan protes tanpa sewenang-wenangnya ditahan,” kata Gwen Lee.

Amnesti Antarabangsa menggesa semua calon kerusi parlimen untuk melakukan pemulihan penghormatan dan perlindungan hak asasi manusia di Malaysia.

“Kami berhasrat menyerahkan salinan digital dan menghantar salinan fizikal agenda hak asasi manusia kepada setiap calon pilihan raya yang akan berjalan pada pilihan raya umum ke-14 yang akan datang. Kami percaya bahawa terdapat peluang besar untuk calon-calon pilihan raya yang dipilih ke parlimen untuk membawa perubahan positif kepada keadaan hak asasi manusia di Malaysia, dan berharap mereka akan mendengar panggilan kami, “kata Gwen Lee.

Dokumen ini boleh dimuat turun secara dalam talian di amnesty.my

Untuk mengatur wawancara, sila hubungi: Nisshanthan Dhanapalan, [email protected], +6019 2364 793

Dokumen Awam

****************************************

Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau untuk membuat temuduga, sila hubungi pejabat Amnesti Antarabangsa Malaysia di Petaling Jaya, Selangor pada:

+603 7955 2680 atau

e-mel: [email protected]

twitter & facebook: @AmnestyMy